Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ -- Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δεν θέλουν παντρεμένους και γονείς

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων δεν θέλουν παντρεμένους και γονείς

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά τον οργανισμό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 85/2008 γνωμοδότησή της.
Στην εν λόγω γνωμοδότηση το ΣτΕ σημειώνει ότι είναι αντίθετη στα άρθρα 2,4,5,9 και 21 του Συντάγματος η διάταξη του σχεδίου Π.Δ. που αναφέρει ότι για να μετάσχουν στον εισαγωγικό διαγωνισμό της Σ.Ν.Δ. οι υποψήφιοι πρέπει να είναι «άγαμοι και να μην περιμένουν τέκνο».
Ακόμη, αναφέρεται στη γνωμοδότηση ότι ο χαρακτηρισμός των Στρατιωτικών Σχολών που γίνεται στο σχέδιο Π.Δ. ως «ανωτάτων και ισότιμων» με ΑΕΙ δεν «συνεπάγεται άμεση έμμεση εξομοίωση των Στρατιωτικών Σχολών προς τα ΑΕΙ, ούτε «αυτόματη» εξομοίωση των πτυχίων των Στρατιωτικών Σχολών και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τα πτυχία των ΑΕΙ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΑΕΙ».
Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του σχεδίου Π.Δ. είναι «εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως», δηλαδή δεν παρέχει ο νόμος την δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Π.Δ.