Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Το «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης γίνεται κάτω από το βάρος της ήττας στις εκλογές που επρόκειτο να έλθουν το φθινόπωρο και σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κακό κλίμα.

Αλλωστε, πρόκειται για ένα φιλολαϊκό μέτρο το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί από το 2004, όταν έκανε λόγο για μείωση της θητείας στους 6 μήνες. Εστω και με καθυστέρηση 5 ετών έρχεται το καλοκαιρινό «δώρο» για χιλιάδες νέους που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο Στρατό και για όσους θα καταταγούν στο μέλλον.
Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι έχει έτοιμη την εισήγηση που θα προβλέπει τη μείωση της θητείας.

Θέλοντας, μάλιστα, να διαψεύσει τις κατηγορίες ότι είναι μέτρο με ψηφοθηρικό χαρακτήρα υποστήριξε ότι η προαναγγελία μείωσης της θητείας «θεωρείται από κάποιους ανόητους ως ένα τρικ προεκλογικό ή οτιδήποτε».
Αναδρομική ισχύςΣύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας:
1. Η μείωση έχει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή όσοι έφεδροι κατετάγησαν στο στρατό ξηράς τον Μάιο (Β' ΕΣΣΟ) θα υπηρετήσουν 10 μήνες (2 μήνες λιγότερο) και όσοι ντύθηκαν στο χακί στην Α' ΕΣΣΟ, δηλαδή τον Φεβρουάριο, θα υπηρετήσουν 11 μήνες (1 μήνα λιγότερο). Οσοι καταταγούν τον Αύγουστο θα υπηρετήσουν 9 μήνες.
2. Η θητεία των 9 μηνών θα γίνεται ως επί το πλείστον σε παραμεθόριες περιοχές. «Ολοι πρέπει να πηγαίνουν, κατά τη γνώμη μου, στον Στρατό και όλοι στην Περιφέρεια. Να τη γνωρίσουν κιόλας την Περιφέρεια», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.
3. Η θητεία σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία παραμένει στους 12 μήνες
4. Ο υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα γίνουν ραγδαίες αλλαγές και στη θητεία σε Αεροπορία και Ναυτικό από το 2010 - 2011. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η κατάργηση της θητείας εφέδρων στα δύο αυτά Σώματα και η αντικατάστασή τους από επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.). Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε δε ότι οι μετατάξεις έχουν ήδη σταματήσει.
5. Προβλέπονται ραγδαίες αλλαγές στο στράτευμα ώστε να μπορέσει να ισχύσει η μείωση της θητείας. Η κατάργηση στρατοπέδων και η μεταφορά εφέδρων από τα αστικά κέντρα στην παραμεθόριο είναι ένα μέτρο εξοικονόμησης στρατιωτών. Η χρήση της πληροφορικής, η νέα χωροθέτηση των στρατοπέδων και το μέτρο της ηλεκτρονικής φύλαξης αυτών είναι στα σχέδια του υπουργείου.
6. Τα επόμενα χρόνια θα προσληφθούν χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες. έτσι ώστε να φτάσουν τους 40.000.
Αντίδραση Οξύτατη ήταν η αντίδραση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέμα Εθνικής Αμυνας, Β. Παπανδρέου: «Η κυβέρνηση, υπό το κράτος της χθεσινής μεγάλης ήττας της, εξήγγειλε εσπευσμένα και αποσπασματικά μέτρα για τη θητεία των νέων στις Ενοπλες Δυνάμεις».
Η κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για αναδιάρθρωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς μελέτες και σχεδιασμό και αναφέρει: «Η Ν.Δ., για μικροκομματικούς λόγους, χρησιμοποιεί το ευαίσθητο θέμα της θητείας προσδοκώντας κομματικά οφέλη και αδιαφορεί για την επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την άμυνα της χώρας».
Πως θα γίνει η μείωση θητεία
9 μήνες η θητεία για όσους καταταγούν τον Aύγουστο.
11 μήνες θα υπηρετήσουν όσοι ντύθηκαν στο χακί τον Φεβρουάριο.
10 μήνες θα υπηρετήσουν όσοι κατετάγησαν τον Mάιο.
Σταδιακή κατάργηση της θητείας σε Nαυτικό και Aεροπορία και προσλήψεις χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών.
Κανονικά, θα έπρεπε να ντρέπονται που διαλύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να την βρούν αυτοί;